HTML

MeseLes

mese, anime, magyar népmese, bla blaa

Friss topikok

Linkblog

Hupikék Törpikék (Les Schtroumpfs)

2009.06.13. 14:06 Reggaesun

Mi, merre?

Hupi? Azaz?? Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy mit is akar jelenti? Google-ba rákeresve kapsz pár cégnevet, vagy különféle emberek különféle közösségi oldalakon lévő profilja jön szembe.

De alapvetően minden kontextus kérdése. Mert persze, hogy eszünkbe jut kiskorunk közkedvelt meséje a Hupikék Törpikék. Annyira nem süllyedtek feledésbe, hogy egy élelmiszerlánc idén mindenkivel törpöket gyűjt, persze, ha csak egy bizonyos összegen felül vásárolsz. Hiszen a való világ már csak ilyen.

Ugorjunk azonban a törpökhöz. Sokan vannak, elegen is, és akkora hálózat épült már rájuk, hogy nyugodt szívvel mondhatjuk már ők maguk is globális sztárok. Magyarországon régebben több kazettát is a piacra dobtak, melyen klasszikusnak mondható zeneműveket írtak át törpösre, s így születtek meg olyan számok, mint pl. a Robog a dömper. Művészi értékük nem sok, viszont a szövegen lehet nagyokat derülni. De most tényleg. Hallgassátok meg az említett dalt, Törpicúrtól, sztem leestek a székről, hogy na neeeeee.. de a kedvenc mondatom, ha jól emlékszem a Félj c. darabból a következő: " Ne engedd hozzám a kiskutyádat, m lerágja rólam a kisgagyámat". Ehe.

Történet (lényeg?)

Peyo belga képregényszerző (Pierre Culliford) képzeletében születtek. Egy törp magassága három almányi, és mint tudjuk életük nem csak játék és mese. Mint sok más társa, ő is képregényben élte első éveit, majd később tv-ben is adni kezdték. Születésük dátuma 1958. október 23. A képregényt 2003-ig kiadták, a televízióban Hannah-Barbera népszerű mese gyáros páros adott ki 1980-tól.

Törppől rengeteg van, bővebben itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Hupik%C3%A9k_t%C3%B6rpik%C3%A9k_szerepl%C5%91i

S most akkor?

Sokan szeretnek a dolgok mögé látni. Ha a mesét értelmezzük explicit szinten, akkor a tartalom a jó és rossz küzdelmét fejti ki. És mindig a jók győznek, mert ugye ez evidens, de ha belegondolunk, ez egy szép utópisztikus gondolat, hiszen a "real world"-ben nem mindig úgy alakul a szitu. Azonban azért mese, mert tényleg csak egy mese.

Másrészről sokan szeretik a jellemeket beazonosítani egy társadalmi réteggel, vagy különböző emberi jellemzőkkel, finoman szólva pl. Törpilláról sokan "gondolnak rosszat."  vagy épp Törpapáról. De hogy a tényleges háttér micsoda, arról úgy hiszem lehetne vitatkozni. Ha nem is naphosszat, de egy-két órát simán.


 

"A mesék nem csak kicsik kiváltsága."

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mese hupikék törp

A bejegyzés trackback címe:

https://meselesen.blog.hu/api/trackback/id/tr681182647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása