HTML

MeseLes

mese, anime, magyar népmese, bla blaa

Friss topikok

Linkblog

"Egyesített hatalmatokból"

2009.06.16. 02:13 Reggaesun

 

Igen, igen a Bolygó kapitányól van szó. Kiskorom szintén meghatározó meséje. Így visszagondolva, még most is azt mondom, hogy egy igen eltalált mese volt. Pár szóval:fiatalok (gyerekek), mágia, közellenség. Kicsit olyan Tini Nindzsás. Sablon minta ha azt vesszük, de mégis más. Most nem a Föld alatt, hanem felett vagyunk. És szinte minden megtörténhet. Kényszerből összejött fiatalok gyűrűvel (srácok? gyűrű?) Jó, hát mára már a kultúra is több mindent befogad. Lényeg a lényeg, adva 3 fiú és 2 lány, akik a Planétások nevét birtokolják, és hogy mit csinálnak?

  • Kwame Afrikából a föld gyűrűjét birtokolja. A 18 éves fiú szegénységben nőtt fel, a kis csapat vezéregyénisége és szóvivője. Különösen a növények termesztésével és védelmével foglalkozik.
  • Wheeler Észak-Amerikából a tűz gyűrűjét birtokolja. A 17 éves Brooklyn-i utcagyerek vagány stílusával kicsit kilóg a többiek közül, emiatt sokszor kerül veszélyhelyzetbe. Látható vonzalmat táplál Linka iránt, de hódítási kísérletei nem igen nyerik el a lány tetszését.
  • Linka a Szovjetunióból (később csak Közép-Európa) a szél gyűrűjét birtokolja. A 16 éves lány ornitológusnak készül, e mellett ő a csapat esze: segít a tervek készítésében, valamint a számítógépek kezelésében is jártas. Titkon tetszik neki Wheeler, de a srác ugratásai rendre lerombolják illúzióját.
  • Gi Ázsiából a víz gyűrűjét birtokolja. A 16 éves lány önjelölt tengerbiológus, egyben a legnagyobb állatvédő a csapatban. Az erejének különlegessége, hogy használatához szükség van a víz jelenlétére a közelben.
  • Ma-Ti Dél-Amerikából, azon belül is valahonnan az Amazóniából, a szív gyűrűjét birtokolja. A 12 éves fiú képességével szeretetet, megértést és együttérzést képes kelteni az emberekben, nem utolsó sorban telepatikusan képes az állatokkal kommunikálni. Fiatal kora ellenére sokszor ő tartja össze a a csapatot.

      Meg ugye Gaia és maga a Kapitány.

Bolygó kapitánya vs South Park

A sorozatról nagyon jól lehet asszociálni a South Parkra, furcsa módon eltér ugyan a két stílus, de hasonlóságok jelen vannak. Mindkettő társadalmi témákat feszeget, bár előbbi inkább a környezetvédelmet, a bolygó állapotát tartja szem előtt, utóbbi pedig inkább az emberiség sokszínűségét ábrázolja, valami utánozhatatlan stílussal.

Lényeg?

Paradox helyzet, hogy a mese az USA-ból jön, hisz ők a legnagyobb környezetszennyezők a sok gyárukkal. Ez is csak olyan demagóg szövegés lehet, mint jópár nyilatkozat, ami onnan jött/jön. Csorbát nem ejt nagy mértékben: Kiskorban úgyse gondolkodsz semmi ilyenről, bár a környezet tudatos életmódot már próbálják a gyerekbe nevelni, felnőtt korban meg már ott tartasz, hogy igen-igen a sorozat frankó, az USA meg nem érdekel. (Jobb esetben). Manapság a szubkultúrák jobban előtérbe helyeződtek, úgyhogy mindenki tv/globalizáció/fogyasztói társadalom ellenes. Miért helyezem e fogalmakat a szubkultúra bűvkörébe? A válasz egészen egyszerű: a kultúrát fordíthatom, igaz ferdén, kommersznek is. Másoljuk amerikát. Csak gondolj a tökökre Mindenszentekkor. Sok nép kultúrája szubkultúra most sztem. Ha csak a kisebbségek helyzetét nézzük itthon. M1en mai napig adják a horvátok, szlovákok magazinját. De vajon Te kíváncsi vagy rá? Kisebb koromban ki nem álltam, sose értettem, hogy minek adják le. Mára tisztul a kép. Fordított helyzetben én is örülnék, ha lenne vmi ilyesmi, ami rólunk szólna.

Mondod, mondod...

No de kanyarodjunk csak vissza. Mesék hordoznak tanulságokat többnyire. Fontos nevelési eszköz, de egyben hatalmi is. Még a Bolygó Kapitányában is ott az erőszak, hisz csak harccal győzhetünk. Van-e más mód? Ma nincs. Hogy holnap, lesz-e? Nem tudni. Attól még meséket nézni tök jó, ha csak azért is, h röhögjünk egyet a szövegeken.

"A mesék nem csak a kicsik kiváltsága."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meselesen.blog.hu/api/trackback/id/tr551187976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása